Hoe selecteert u de beste laadpaal?

Als u een elektrische auto heeft, is een laadpaal aan huis of op uw werk een zeer geschikte manier om van uw elektrische auto te profiteren en comfortabel elektrisch te rijden. Een eigen laadpaal biedt diverse economische voordelen, waarnaast u uw elektrische auto op ieder gewenst moment kunt opladen.
Bent u van plan elektrisch te gaan rijden en bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een laadpaal bij u thuis? Of heeft u een elektrische auto en vraagt u zich af welke laadpaal u het beste kunt kiezen? In dit artikel vertellen wij u graag meer over belangrijke overwegingen bij de selectie van een laadpaal die aansluit op uw situatie en wensen.
Uw elektrische auto
Om te kiezen welke laadpaal het beste is voor uw elektrische auto en situatie zijn er twee zaken waar u op moet letten: type aansluiting en het maximale laadvermogen. Met deze gegevens kunt u bepalen welk type laadpaal het beste en/of snelste is voor uw auto. Een elektrische BMW 5-serie heeft bijvoorbeeld een ander type aansluiting en een ander maximaal laadvermogen dan een Kia of een Chevrolet. Het is belangrijk dat het type aansluiting compatible is met het merk auto dat u rijdt.
Wallbox of laadpaal?
Het verschil tussen een laadpaal en een wallbox is heel simpel: een wallbox is een ‘kastje’ aan de muur, een laadpaal gebruikt hetzelfde principe, maar dan op een paal. Het grote voordeel van een wallbox is dat deze meestal eenvoudig aan te sluiten zijn. De installateur kan de stroomkabels direct vanaf de meterkast door de muur naar buiten trekken of ze eventueel via de kruipruimte laten lopen. Er zijn geen verdere verschillen tussen een laadpaal en wallbox.
1 fase of 3 fase?
Het verschil tussen een 1-faselaadpaal en een 3-fasenlaadpaal is belangrijk en begint in al in uw meterkast. Een 3-fasenlaadpaal kan tot drie keer zo snel laden als een 1-faselaadpaal. Om een 3-fasenlaadpaal te kunnen gebruiken, heeft u ook een 3-fasenaansluiting in uw meterkast nodig. Maar ook uw auto dient geschikt te zijn, want lang niet alle elektrische auto’s ondersteunen 3-fasenladen. Zo zijn bijvoorbeeld de Nissan Leaf en de Kia e-Niro niet geschikt voor 3-faseladen.
Stoppen eruit?
Aangezien een elektrische auto een grote stroomverbruiker is, kan het zomaar gebeuren dat uw stoppen springen als u aan het laden bent en tegelijkertijd de oven of de wasmachine aanzet. U kunt ervoor kiezen om uw aansluiting in uw meterkast laten verzwaren, al brengt dit een behoorlijk kostenplaatje met zich mee. Load balancing kan de oplossing zijn, waarmee het totale stroomverbruik continu in de gaten gehouden wordt en op piekmomenten het laden van uw auto iets teruggeschroefd wordt. Een load balancer kost vaak tussen de 150 en 250 euro. Een simpele keuze, dus!
Hoe slim is uw laadpaal?
Met een ‘slimme laadpaal’ wordt een lader die verbonden is met het internet bedoelt. Hierdoor krijgt u onder andere inzicht in uw laadkosten. Erg handig als u bijvoorbeeld een vergoeding van uw werkgever krijgt voor het thuis opladen van uw auto. U kunt daarnaast ook plannen wanneer uw auto wel of niet opgeladen moet worden, zodat u bijvoorbeeld kunt opladen wanneer uw eigen zonnepanelen het meeste energie opwekken.
Ondersteuning gewenst?
Zou u meer willen weten over welke laadpaal het meest geschikt is voor uw situatie? Gebruik dan onze selectietool of neem contact op met een van onze specialisten!